Barnafrid - nationellt centrum för kunskap om våld mot barn

Barnafrid är ett nationellt kunskapscentrum med uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn och unga. Barnafrid riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter eller tar beslut som rör barn och unga.

För dig som möter barn och unga

Om våld mot barn

Flicka med leksaksdrake

Definition av våld mot barn

Vi utgår från FN:s barnrättskommittés definition av våld mot barn. Det finns skäl att dela upp begreppet, och det är viktigt att komma ihåg att ett och samma barn ofta drabbas av olika former av våld och att de olika kategorierna överlappar varandra.

Skuggbild över barnhänder som formar ett hjärta

Att stötta barn vid kris och oro

Allvarliga händelser i vårt närområde eller i omvärlden påverkar barn och barns informationsflöde. Barnafrid har samlat tips och rekommendationer på hur yrkesverksamma och vuxna kan bemöta barn som visar oro eller har drabbats av en kris.

Barnhand håller leksakspolisbil

Barnfridsbrottet

Den 1 juni 2021 infördes ett särskilt barnfridsbrott i Sverige. Lagändringen innebär att det är straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vålds- och sexualbrott i nära relation.

Värt att veta informationsmaterial

Här kan du hitta informationsmaterial från Barnafrid, som Värt att veta-affischen med information om svenska stödlinjer.

Pojke sitter vid fönster tillsammans med katt

Försummelse är våld mot barn

Våld som inte syns är svårt att upptäcka. För dig som möter barn i yrkeslivet det viktigt att se de försummade barnen. I juni 2020 släppte Barnafrid en kunskapsöversikt och ett filmat samtal med flera viktiga tips.

Bild på barn som tvättar händerna.

Om att hantera coronakrisen

Pandemin med coronavirusets spridning riskerar att påverka viktiga samhällsfunktioner och därmed redan utsatta barn. Här samlar vi kunskap om hur yrkesverksamma vuxna kan hantera större kriser.

Nyheter

Kalendarium

17 maj 2024

Inspirationslunch: Våldsförebyggande arbete i förskolan – att upptäcka, fråga, agera och stödja barn som far illa

kl. 12.00 – 12.40 Online via Zoom

Förskoleverksamheten i Haninge och Barnafrid har tillsammans tagit fram en utbildning som riktar sig till personal inom förskolan. I en pilotstudie under 2023 har all förskolepersonal i kommunen genomfört utbildningen. Preliminära resultat visar en ökad kunskap och medvetenhet hos förskolepersonalen när det gäller att upptäcka och agera vid misstanke om att ett barn far illa. Utbildningen är kostnadsfri och lanseras nationellt under våren. Föreläsare: förskolepersonal från Haninge kommun.

Kontakt

21 maj 2024

28 maj 2024

Nationell information om lagstiftningen stärkta rättigheter för vuxna och barn i skyddat boende

kl. 13.15 – 15.15 Online via Zoom

Länsstyrelserna och Barnafrid bjuder in till ett webbinarium med anledning av reformen stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende, med medverkan av Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Kontakt

31 maj 2024

Medicinska fakultetens hedersdoktorsföreläsning - A Short History of Child Abuse Pediatrics

kl. 10.00 – 11.00 Hugo Theorell, Campus US, Linköping

Den moderna vården av misshandlade barn inleddes i mitten av nittonhundratalet. Under de följande årtiondena skedde många framsteg, men också betydande utmaningar som – inklusive uppkomsten av vetenskapsförnekelse – hotar barns framtida hälsa och säkerhet. Professor Cindy W. Christian kommer att blicka tillbaka på historien och peka på framtida möjligheter och utmaningar inom området. Föreläsningen hålls på engelska.

Kontakt

Forskning

Projekt

Digitala utbildningar

Håll dig uppdaterad och bli inspirerad

Följ vårt arbete

Organisation